Teijan majoitus ja maastotalli

Tuntitoiminta

Tallin tuntitoiminta on keskittynyt erityisesti rentouttavaan maastoratsastukseen maaseudun rauhassa. Hevosemme ovat maastoratsuina kokeneita konkareita ja tottuneet liikkumaan suomalaisessa luonnossa läpi vuoden. Maastolenkeillä tavoitteenamme on tarjota ratsastajille mahdollisuus rentoutua luonnon äärellä, ilman paineita kiireettömyydestä tai suorittamisesta. Tasainen etenemistahti ja koulutetut hevoset takaavat sinulle turvallisen ja onnistuneen maastoilukokemuksen. Maastoon lähteäkseen ratsastajalla tulee olla aiempaa ratsastustaustaa. Maastoreiteillämme käytämme metsän siimeksessä risteileviä ratsastuspolkuja, kuljemme hiljaisia hiekkateitä ja nautimme avarista maalaismaisemista pellon pientareilla. Meillä pääasia ei ole vauhdin hurma vaan luonnon ja hevosen yhdessä tarjoama ratsastuselämys sinulle!

Maastoratsastuksen lisäksi järjestämme kesäkaudella, pääsääntöisesti toukokuusta lokakuuhun, pienimuotoisesti kenttätunteja. Tuntitoimintaan kuuluvat myös lännenratsastuksen alkeistunnit sekä luonnollisen hevostaidon opetus. Jos ratsastat tallilla säännöllisesti, suosittelemme ratsastustuntikortin hankintaa tallin tunneille.

Ratsastustoiminnan lisäksi talli järjestää sosiaalipedagogisten arvojen ja viitekehyksen pohjalta toteutettavaa Virmakka-hevostoimintaa, joka soveltuu myös henkilöille, joilla ei ole aiempaa hevoskokemusta. Voit lukea toiminnasta lisää täältä.

Talli on avoinna asiakkaille tiistaista torstaihin pääsääntöisesti talvikaudella (lokakuu-maaliskuu) 11:00-15:00, kesäkautena (toukokuu-elokuu) 10:00-18:00 ja välikuukausina (syyskuu & huhtikuu) 11:00-18:00. Maastoja järjestetään arkisin tiistaista sunnuntaihin sopimuksen mukaan, viikonloppuisin ryhmät alkavat yleensä 11:00 & 13:00. Erillistä tuntikalenteria ei ole käytössä, eli sovimme tuntien tarkemmat ajankohdat aina ratsastajien kanssa henkilökohtaisesti. Talli on kiinni kalenterivuoden juhlapyhinä sekä pääsääntöisesti maanantaisin, jolloin hevoset viettävät vapaapäivää. Muistathan, että arjen sujuvuuden takaamiseksi vierailut tallille tulee sopia aina etukäteen.


Tuntien varaus ja peruutus

Voit varata tunnin puhelimitse tai suoraan tallilla aiemman ratsastuskerran yhteydessä. Sähköpostitse tai tallin Facebook-sivujen kautta ei valitettavasti ole mahdollisuutta varata tuntia. Pyrithän varaamaan tuntisi hyvissä ajoin, mielellään jo 1-2 viikkoa ennen ajankohtaa. Tuntien ryhmäkoot ovat pienet, ja erityisesti viikonloppuisin järjestettävät maastotunnit täyttyvät nopeasti.

Kerro varauksen yhdeydessä kuinka monelle henkilölle olet varaamassa ratsastusaikaa, ratsastajien ikä sekä pituus, aiempi ratsastuskokemus maastossa sekä toive ratsastuksen ajankohdalle (päivämäärä & kellonaika). Ensimmäistä kertaa tuntia varatessasi on tärkeää kertoa rehellisesti aiemmasta ratsastustaustastasi, mahdollisista peloista, allergioista tai liikuntarajoitteista. Mikäli liikuntarajoitteesi vaikuttaa selvästi kehon hallintaan, keskustele asiasta tuntia varatessasi. Talli varustaa hevoset valmiiksi tunneille ja ratsastajilla on halutessaan mahdollisuus osallistua varusteiden poisottoon ja hevosten hoitoon ratsastuksen jälkeen. Tutustuthan myös sivujemme "Ohjeita ratsastajille" -osioon.

Huomioithan, että tallilla maksuvälineenä käy vain käteinen!

Saavuthan tallille ajoissa, noin 15 minuuttia ennen ratsastuksen sovittua aloitusajankohtaa. Autot tulee parkita P-merkitylle paikalle päärakennuksen tai tallirakennuksen eteen, ei konehallin tai tallin halliovien eteen. Näin takaat ratsukoiden esteettömän kulun kentälle ja talliin. Mikäli tunnin aloitus myöhästyy ratsastajan myöhäisen saapumisen vuoksi, sitä ei korvata ratsastusajassa. Talli varustaa hevoset valmiiksi tunneille päivän aikataulujen sujuvuuden takaamiseksi. Ratsastajat voivat osallistua hevosen hoitoon tunnin jälkeen.

Mahdollinen peruutus tulee ilmoittaa mahdollisimman ajoissa ennen sovittua ajankohtaa, kuitenkin viimeistään vuorokautta ennen. Huomioithan, että peruuttamatta jätetystä tunnista veloitetaan 50%. Ratsastuskortilla ratsastavien asiakkaiden peruuttamaton tunti veloitetaan kortin tuntimäärästä.

Pakkasraja on -15 astetta, hyvin tuulisina päivinä -10 astetta. Mikäli tunti peruuntuu tallin taholta sään vuoksi, tunnin hintaa ei veloiteta ja korvaava aika pyritään sopimaan heti. Jos olet epävarma tunnin järjestämisestä, varmista asia puhelimitse. Muistathan pukeutua tunnille aina sään mukaisesti. Pienen tuulen, sateen tai lumikuuron vuoksi emme peruuta tuntia.


Turvallisuus tunneilla

Maastolenkkien vedosta vastaa pääsääntöisesti tallin omistaja Teija. Teijan lisäksi tallillamme toimii muutama täysi-ikäinen lenkinvetäjä, joilla on pitkä kokemus tallin toiminnasta ja hevosista. Ratsukoiden maksimikoko tunneilla on neljä + lenkinvetäjäratsukko. Pieni ryhmäkoko takaa turvallisen ja viihtyisän ratsastuskokemuksen kaikille. Tutuissakin maastoissa voi tulla vastaan yllättäviä tilanteita, jolloin ratsastajan on tärkeää hallita hevonen itsenäisesti. Tämän vuoksi maastoon lähteäkseen ratsastajilla tulee olla aiempaa ratsastustaustaa sekä heidän tulee hallita hevonen itsenäisesti ainakin käynnissä. Mikäli olet taidoistasi epävarma, keskustele asiasta tunnin varauksen yhteydessä. Aloitteleville ratsastajille tarjoamme ratsastuksen perusasioiden opetusta ensin kentällä.

Tallilla on ryhmävastuuvakuutus, joka kattaa alle 70-vuotiaille ratsastajille sattuvat tapaturmaiset vahingot. Tallilta on mahdollisuus lainata tunneille ratsastuskypärää, jalkineita ja hanskoja. Housuiksi käyvät ratsastushousujen lisäksi joustavat housut, joiden kangas ei ole liukas eivätkä saumat paksut. Jalkineiksi käyvät saappaat tai muut kannalliset ja tukevat kengät. Syksyisin hirvenmetsästyskautena käytämme huomioliivejä sekä lenkinvetohevosella huomioheijastimia.

Huomioithan, että maastotuntien sisältöön voi vaikuttaa vuodenajasta riippuen maastojen kunto; erityisesti syksyisin ja keväisin maastoreitit ovat paikoitellen pehmeäpohjaiset ja osin roudan vaurioittamat. Turvallisuus on meille tärkeä asia, joten otathan huomioon, että näinä ajankohtina joudumme liikkumaan ratsain verkkaisempaan tahtiin.

Tuntien alaikäraja

Sopivankokoinen hevonen on tärkeä osa ratsastustaidon kehittymistä sekä ratsastuksen mielekkyyttä ja turvallisuutta. Tallin hevoset ovat kokoluokaltaan keskikokoisia, säkäkorkeudeltaan noin 140-160cm, mistä johtuen ratsastajien alaikäraja tunneilla on 10 vuotta. Mikäli samalla tunnilla mukana ratsastaa myös lapsen vanhempi, talli joustaa alaikärajasta tapauskohtaisesti.


Maastotunnit

Maastoratsastus on upea tapa päästä kosketuksiin suomalaiseen luontoon yhdessä hevosen kanssa. Hevosen selässä pääset nauttimaan luonnosta ja seuraamaan sen tapahtumia lähietäisyydeltä. Rauhallisella, kiireettömällä maastolenkillä pääset nauttimaan hevosen ja luonnon yhdessä sinulle luomaan ratsastushetkeen vailla arjen kiireitä ja suorituspaineita.

Maastolenkeillä ratsastamme hiekka- ja metsäautoteitä pitkin, pellon pientareella sekä metsän siimeksessä risteilevillä poluilla. Tallin lähimaastot ovat hyvin rauhallisia: muuta liikennettä on hyvin vähän ja ne sopivat näin ollen erinomaisesti maastoratsastukseen. Erilaisia maastoreittejä löytyy useita vaihtelevine maisemineen. Vaihtelevissa maasto-olosuhteissa kehittyy myös ratsastajan tasapaino. Tallin hevoset ovat kokeneita kulkijoita vaihtelevissa ja hankalemmissakin maasto-olosuhteissa. Ne ovat myös koulutettu kulkemaan perätysten jonossa jolloin hevosten välistä kilpailuviettiä ja siitä johtuvia vaaratilanteita ei synny.

Maastotunneilla ratsastajan tulee hallita hevonen käynnissä, sekä osata kääntää sekä pysäyttää se. Mikäli olet aloitteleva ratsastaja tai sinulla ei ole kokemusta maastoratsastuksesta, varaathan aina ensin tunnin kentälle. Mikäli varaat tuntia useamman hengen ryhmälle, huomioithan, että etenemme maastossa ryhmän kokemattomimman ratsastajan tason mukaisesti. Halutessasi voit varata myös itsellesi yksityismaaston, jolloin pääset ratsastamaan ainoana ratsastajana juuri toiveidesi mukaisen maastolenkin lenkinvetäjän kanssa. Yksityismaastolle emme ota muita varauksia. Huomioithan, että yksityismaaston hinta poikkeaa listahinnoista.

Maastoillessasi pääset kokeilemaan myös lännensatulaa. Ratsastamme pääasiassa maastossa aina lännensatuloilla, niiden ollessa erittäin soveltuvia ratsastukseen vaihtelevissa maasto-olosuhteissa. Jos haluat kuitenkin valita yleissatulan, mainitsethan tästä jo tuntia varatessasi.

Kenttätunnit

Kenttätunteja järjestämme pienimuotoisesti kesäkaudella lumettomaan aikaan, pääsääntöisesti toukokuusta lokakuuhun. Kentällä harjoitellaan ohjatusti ratsastuksen alkeistasosta lähtien ja jo perusteet osaavien ratsastajien kanssa. Monipuoliset harjoitukset kehittävät tasapainoa, koordinaatiokykyä sekä yhteistyötä erilaisten hevosten kanssa. Tunneilla edetään yksilöllisesti ja tehtävät suunnitellaan sopiviksi jokaiselle ratsukolle. Tallin kenttätunneilla tavoitteena on kehittää ratsastajan taitoja ja hevosenhallintaa siten, että ratsastaja saa varmuutta maastoiluun sekä yllättävissäkin tilanteissa turvalliseen toimimiseen ja omiin taitoihin luottamiseen.

Tallin hevoset eivät ole hyppykäytössä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kenttätunnit voivat sisältää erilaisia harjoituksia maapuomien avulla, mutta varsinaisia estetunteja talli ei tarjoa.

Lännenratsastustunnit

Tuntitoimintaan kuuluu myös lännenratsastuksen alkeiden opetus. Lännenratsastusta voidaan harjoitella, kun ratsastaja hallitsee itsenäisesti hevosen ja perusapujen käytön. Tunnilla ratsastetaan westernsatulalla ja harjoitellaan lännenratsastuksen perusliikkeitä, sekä käydään läpi paino- ja ohjasapujen eroavaisuuksia klassiseen ratsastukseen verrattuna. Aiempaa kokemusta lännenratsastuksesta ei tarvitse olla lainkaan, riittää, että olet motivoitunut oppimaan uutta!