Ratsastustuntitoiminta

Yleistä tuntitoiminnasta

Tallille ovat tervetulleita ratsastamaan kaikki ikään, kokemukseen tai sukupuoleen katsomatta! Tallimme tuntitoiminta on keskittynyt maastoratsastukseen. Tarjoamme maastoratsastustunteja ympärivuotisesti ratsastuksen perustaidot hallitseville henkilöille. Lisäksi järjestämme pienimuotoisemmin kenttätunteja sekä talutusratsastusta heille, ketkä ovat kiinnostuneita ratsastuksen aloittamisesta. Tuntitoimintaan kuuluvat myös lännenratsastuksen alkeistunnit sekä luonnollisen hevostaidon opetus. Jos ratsastat tallilla säännöllisesti, tutustu tuntihinnasto-sivulta ratsastustuntikortteihimme!

Maastoratsastustunnit

Maastotunneilla hevosen hallinta kehittyy ja tasapaino vaihtelevissa maasto-olosuhteissa harjaantuu. Ratsastamme maastoissa hiekka- ja metsäautoteitä pitkin, pellon pientareella sekä metsän siimeksessä risteilevillä poluilla. Hevosen selässä pääset nauttimaan luonnosta ja seuraamaan sen tapahtumia lähietäisyydeltä. Tallin lähimaastot ovat hyvin rauhallisia: muuta liikennettä on hyvin vähän ja ne sopivat näin ollen erinomaisesti maastoratsastukseen. Erilaisia maastoreittejä löytyy useita vaihtelevine maisemineen joista sopiva valitaan niin rauhallisille "mindfullness"-tyyppisille lenkeille kuin reipasta menoa kaipaaville ratsastajille. Kesäisin maaston päätteeksi ryhmän yhteisestä toiveesta voidaan pysähtyä kahluuttelemaan hetkeksi hevosia järven rantaa pitkin. Tallin hevoset ovat harjaantuneet kulkemaan vaihtelevissa ja hankalemmissakin maasto-olosuhteissa. Ne ovat myös koulutettu kulkemaan perätysten jonossa jolloin hevosten välistä kilpailuviettiä ja siitä johtuvia vaaratilanteita ei synny.

Maastoillessasi pääset kokeilemaan myös lännensatulaa! Ratsastamme pääasiassa maastossa aina lännensatuloilla, niiden ollessa erinomaisia ja mukavia istunnalle ratsastaessa vaihtelevissa olosuhteissa. Jos haluat kuitenkin valita yleissatulan, mainitsethan tästä jo tuntia varatessasi.

Maastotunneilla ratsastajan tulee hallita hevonen käynnissä, sekä osata kääntää sekä pysäyttää se. Näitä taitoja opettelemme tarvittaessa ensin kentällä vaikkapa talutusratsastuksessa.

Kenttäratsastustunnit

Kentällä harjoitellaan ohjatusti ratsastuksen alkeistasosta lähtien ja jo perusteet osaavien ratsastajien kanssa. Monipuoliset harjoitukset kehittävät lisäksi myös tasapainoa, koordinaatiokykyä sekä yhteistyötä erilaisten hevosten kanssa. Tunneilla edetään yksilöllisesti ja tehtävät suunnitellaan sopiviksi jokaiselle ratsukolle. Ratsastuksen aloittavien ensimmäisillä ratsastuskerroilla hevosen hallitsemista itsenäisesti opetellaan talutuksessa, jolloin ratsastaja saa keskittyä apujen antoon ja ohjaamiseen, ja taluttaja huolehtii samalla hevosen hallinnasta. Huomioithan, että tallin alaikäraja talutusratsastukseen on 5 vuotta. Talli järjestää myös tilauksesta talutusratsastusta polttari- ja syntymäpäiväryhmille, josta voit lukea lisää muu toiminta -osiosta.

Lännenratsastusalkeistunnit

Maastoratsastuksen lisäksi talli tarjoaa kiinnostuneille myös lännenratsastuksen alkeiden opetusta kentällä. Lännenratsastuksen alkeita voidaan harjoitella, kun ratsastaja hallitsee itsenäisesti hevosen ja perusapujen käytön. Tunnilla ratsastetaan westernsatulalla ja harjoitellaan lännenratsastuksen perusliikkeitä, sekä käydään läpi paino- ja ohjasapujen eroavaisuuksia klassiseen ratsastukseen verrattuna. Aiempaa kokemusta lännenratsastuksesta ei tarvitse olla lainkaan, riittää, että olet motivoitunut oppimaan uutta!

Tuntien ajankohdat

Talli on avoinna asiakkaille tiistaista torstaihin talviaukioloaikoina lokakuusta maaliskuuhun 11:00-15:00, kesäaukioloaikoina toukokuusta elokuuhun 10:00-18:00 ja välikuukausina syyskuussa sekä huhtikuussa 11:00-18:00.

Maastoja järjestetään arkisin tiistaista sunnuntaihin sopimuksen mukaan, viikonloppuisin lauantaina ja sunnuntaina ryhmät alkavat 11:00 & 13:00. Erillistä tuntikalenteria ei ole käytössä.

Talli on kiinni juhlapyhinä sekä maanantaisin, jolloin hevoset viettävät vapaapäivää. Muistathan, että vierailut tallille tulee sopia aina etukäteen.

Tuntien varaus ja peruutus

Tuntien varaus tapahtuu suoraan tallilla tai puhelimitse. Pyrithän varaamaan tuntisi jo noin 1-2 viikkoa ennen ajankohtaa. Erityisesti talviaikaan viikonloppuisin järjestettävät maastotunnit täyttyvät nopeasti. Ensimmäistä kertaa tuntia varatessasi on tärkeää kertoa aiemmasta ratsastustaustastasi, mahdollisista peloista, allergioista tai liikuntarajoitteista. Mikäli liikuntarajoitteesi vaikuttaa selvästi kehon hallintaan, keskustele asiasta tuntia varatessasi. Halutessasi voit myös toivoa tiettyä hevosta ratsuksi sekä mainitse haluatko ratsastaa yleis- tai lännensatulalla.

Huomioithan, että tallilla maksuvälineenä käy vain käteinen!

Saavuthan tallille ajoissa, noin 15 minuuttia ennen ratsastuksen sovittua aloitusajankohtaa. Autot tulee parkita P-merkitylle paikalle päärakennuksen tai tallirakennuksen eteen, ei konehallin tai tallin halliovien eteen. Näin takaat ratsukoiden esteettömän kulun kentälle ja talliin. Mikäli haluat itse harjata ja varustaa hevosen, mainitse asiasta tuntia varatessasi. Tällöin on hyvä saapua paikan päälle noin 30 minuuttia ennen tunnin alkua. Mikäli tunnin aloitus myöhästyy ratsastajan myöhäisen saapumisen vuoksi, sitä ei korvata ratsastusajassa. Muistathan, että varattuun ratsastusaikaan sisältyy myös ratsastajien satulaan nouseminen sekä jalustimien säätö.

Mahdollinen peruutus tulee ilmoittaa mahdollisimman ajoissa ennen sovittua ajankohtaa, kuitenkin viimeistään vuorokautta ennen. Peruuttamattomasta tai samana päivänä perutusta tunnista (ilman sairastumistapausta) veloitetaan 5 euron korvausmaksu. Korttiasiakkaiden peruuttamaton tunti veloitetaan kortin tuntimäärästä.

Pakkasraja on -15 astetta, hyvin tuulisina päivinä -10 astetta. Mikäli tunti peruuntuu tallin taholta sään vuoksi, hintaa ei veloiteta. Mikäli olet epävarma tunnin järjestämisestä, varmista asia puhelimitse. Muistathan pukeutua tunnille aina sään mukaisesti. Pienen tuulen, sateen tai lumikuuron vuoksi emme peruuta tuntia.

Turvallisuus tunneilla

Maastolenkkien vetäjä on aina täysi-ikäinen henkilö, kenellä on usean vuoden kokemus tallin toiminnasta ja hevosista. Ratsukoiden maksimikoko tunneilla on neljä + lenkinvetäjäratsukko. Pieni ryhmäkoko takaa turvallisen ja viihtyisän ratsastuskokemuksen kaikille.

Tallilla on ryhmävastuuvakuutus, joka kattaa mahdolliset ratsastajalle sattuvat tapaturmaiset vahingot. Huomioithan kuitenkin, että kyseinen vakuutus ei kata 70 vuotta täyttäneitä ratsastajia. Tallilta on mahdollisuus lainata tunneille ratsastuskypärää, jalkineita ja hanskoja. Housuiksi käyvät ratsastushousujen lisäksi joustavat housut, joiden kangas ei ole liukas eivätkä saumat paksut. Jalkineiksi käyvät saappaat tai muut kannalliset ja tukevat kengät. Syksyisin hirvenmetsästyskautena käytämme huomioliivejä sekä lenkinvetohevosella huomioheijastimia.

Meillä sinulla on mahdollisuus on päästä niin rauhalliselle kuin reippaallekin lenkille, joten kerrothan aina toiveistasi! Maastotuntien sisältöön voi vaikuttaa kuitenkin maastojen kunto; erityisesti syksyisin ja keväisin maastoreitit ovat paikoitellen pehmeäpohjaiset ja osin roudan vaurioittamat. Turvallisuus on meille tärkeä asia, joten otathan huomioon, että näinä ajankohtina vauhdikkaat maastolenkit eivät välttämättä ole mahdollisia.

Tutustuthan sivujen muuta-aiheosion ohjeisiin ratsastajille ja tallilla vierailijoille.

Alaikäraja

Sopivankokoinen hevonen on tärkeä osa ratsastustaidon kehittymistä sekä ratsastuksen mielekkyyttä ja turvallisuutta. Tallin hevoset ovat kokoluokaltaan keskikokoisia, säkäkorkeudeltaan noin 145-160cm, minkä johdosta ratsastajien alaikäraja tunneilla on 10 vuotta. Mikäli samalla tunnilla mukana ratsastaa myös lapsen vanhempi, talli joustaa alaikärajasta tapauskohtaisesti. Maastoon lähdettäessä on tärkeää hallita hevonen itsenäisesti ainakin käynnissä ja mielellään myös ravissa.

5-10-vuotialle tarjoamme 10-30 minuutin mittaisia talutusratsastustuokioita. Alle 5-vuotaita lapsia talli ei turvallisuussyistä ota talutusratsastukseen, sillä käytössämme ei ole pienille lapsille kooltaan soveltuvia poneja. Talutuksesta vastaa aina tallin henkilökunta, jotta ratsastushetki olisi mahdollisimman mieluisa ja turvallinen pienellekin ratsastajalle.