Teijan majoitus ja maastotalli

Esittely

Teijan majoitus ja maastotalli, tutummin Teijan Talli, on vuonna 2000 aloittanut, Roukalahdella Pohjois-Karjalassa sijaitseva maastopainotteinen ratsastustalli. Tarjoamme ympärivuotisesti pääasiassa maastoratsastusta sekä lumettomaan aikaan kenttätunteja. Toimintaamme kuuluvat myös lännenratsastuksen alkeistunnit sekä luonnollisen hevostaidon opetus. Westernhenkisen tallimme rento ja ystävällinen ilmapiiri takaa jokaiselle tulijalle viihtyisän ja kiireettömän tavan nauttia ratsastuksesta ja yhdessäolosta hevosten kanssa.

Tallin toiminta on maastopainotteista ja näin ollen myös hevoset ovat ensisijaisesti koulutettu maastoratsastuskäyttöön. Meiltä ei löydä korkeasti koulutettuja puoliverisiä, vaan lauman varmajalkaisia ja rauhallisia kylmäverirotuisia hevosia, jotka soveltuvat erinomaisesti liikkumaan suomalaisissa olosuhteissa. Tallilla asuu tällä hetkellä seitsemän hevosesta, joista suurin osa edustaa rodultaan suomenhevosta. Asiakaskäytössä olevat hevosemme ovat peruskoulutettuja ja luonteeltaan tottelevaisia ja helppoja käsitellä. Ne kunnioittavat ihmistä sekä tekevät mielellään yhteistyötä ratsastajan kanssa. Tallimme hevosystävälliset arvot ja lajinmukaisen käytöksen huomioiminen näkyy arjessamme vahvasti. Kaikki hevosemme ovat tärkeitä ja rakastettuja harrastuskumppaneita, terveitä ja hyvin hoidettuja.


Idyllisessä maalaismaisemassa sijaitsee avara ja valoisa talli, jonka yhteydestä löytyvät myös tilava, lämmin satulahuone sekä sisä-wc. Tallitilat ja niiden yleisilme pidetään päivittäin siistissä järjestyksessä. Taukotilana asiakkaille on käytössä pihapiiristä löytyvä talvilämmin tallitupa, joka sopii myös muutaman hengen yöpymiseen. Kauttaaltaan nykyaikaiseksi remontoitu tallin ylinen toimii loistavasti vaikkapa kurssi- tai kokoustilana ja sitä voi vuokrata myös yöpymiseen. Telmonselän rannalla sijaitsee myös ympärivuotisesti vuokrattava Hiekkaranta-vuokramökki, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä tilalta.

Rentouttavana luontomatkailun muotona maastoratsastus antaa sinulle mahdollisuuden kehittyä ratsastajana vaihtelevissa ympäristöissä sekä harjoitella yhteistyötä hevosen kanssa luonnon keskellä liikuttaessa. Tallin lähimaastot ovat rauhallisia ja muuta liikennettä on vähäisesti. Ne soveltuvat maastoratsastukseen erinomaisesti ja erilaisia reittejä löytyy monipuolisesti. Reitit risteilevät hiljaisilta kyläteiltä pellonreunaa pitkin kuusikoiden ja koivikoiden lomaan, aina pitkille männikkösuorien laukkapätkille sekä järven rantaviivaa kulkeville poluille. Tallin välittömässä läheisyydessä käytössä on aidattu, hiekkapohjainen 45m x 30m kokoinen kenttä. Maastakäsittelyyn ja luonnollisen hevostaidon opetusta varten tallin vieressä käytössä on tilava pyöröaitaus.

Ratsastustuntien lisäksi toimintaan kuuluu mm. luonnollisen hevostaidon opetus sekä sosiaalipedagogisen viitekehyksen pohjalta toteutettava Virmakka-hevostoiminta. Talli tarjoaa myös paikan päällä tapahtuvaa ohjelmaa esimerkiksi tyhy-päiville tai polttariryhmille. Kysy tarkemmin tarjousta toiveidenne mukaiselle palvelulle!

Teemme myös yhteistyötä lähialueella toimivien paikallisten yrityksien kanssa. Päivilän sanktuarin säätiö yhdistelee luonnonläheisessä toiminnassaan uutta ja vanhaa. Tarjolla on kesäisin esimerkiksi metsäjoogaa sekä erilaisia työpajoja. Liperin keskustassa toimiva toinen yhteistyökumppanimme kahvila-konditoria Mocca tarjoaa sinulle monipuoliset herkut kotimatkan varrella.


Historiaa

Teijan majoitus ja maastotalli, ja tilanimeltään Heikkilän tila, on kolmannen polven sukutila. Nykyisen isäntäväen ensimmäinen hevonen, puoliverinen Sopel, tuli taloon jo lähes kolme vuosikymmentä sitten, vuonna 1993. Hevosia tiluksilla on kuitenkin ollut jo vuosikymmenten ajan, jotka ovat palvelleet tilan työhevosina. Pääelinkeino Heikkilän tilalla on edelleen maanviljely. Toiminta keskittyi lypsylehmiin vuoteen 2007 asti, jonka jälkeen navettatilat remontoitiin uusiokäyttöön tallirakennukseksi. Tilaa ympäröivät maastot soveltuvat erinomaisesti maastoratsastukseen, ja ne antoivatkin kipinän ratsastustalliyrityksen perustamiseen. Teijan Talli aloitti varsinaisen asiakasratsastustoimintansa vuonna 2000, jolloin toimintaan kuuluivat ratsastustuntien lisäksi myös pidemmät vaellukset ratsain. Yli vuosikymmenen ajan toimintaan kuuluivat kesäisin myös leirit ja kurssit. Sittemmin tallin toiminta on keskittynyt lyhyempiin maastoretkiin, jotka ovatkin säilyttäneet suosionsa vuosien kuluessa.


Henkilökunta

Teijan Tallia eli Heikkilän tilaa isännöivät Pertti ja Teija Böök sekä tytär Camilla. Pertti huolehtii pääasiassa tilan maanviljelystä ja Teija vastaa ratsastustallitoiminnasta. Teijan elämään hevoset ovat kuuluneet aina. Teija on kouluttautunut työssään monien eri kurssien kautta sekä itsenäisesti opiskellen. Eniten kuitenkin ovat opettaneet hevoset, joskus kantapäänkin kautta. Teija huomioi jokaisen ratsastajan aina yksilöllisesti ja hänen opetuksensa kulmakiviä ovat oikeaoppinen istunta sekä apujen anto. Ratsastusta opettaessa Teijalle tärkeää on, että ratsastaja hallitsee hyvin perusasiat ennen vaativampiin harjoituksiin siirtymistä. Kantavia ajatuksia ovat jokapäiväisessä toiminnassa hevosystävällinen ratsastus ja käsittely sekä mahdollisimman hyvin toimiva ratsukon yhteistyö.

Virmakka-hevostoiminnasta vastaa sosionomi Mella Lehtonen, joka on ollut mukana tallin toiminnassa lähes 20 vuotta. toimii loma-aikoina myös Teijan sijaisena ja vastaa tuolloin tallin toiminnasta.

Isäntäväkeä avustavat tallin arjessa maastotuntien täysi-ikäiset lenkinvetäjät, joilta löytyy takaa vuosien kokemus tallin hevosista sekä toiminnasta. Asiakasystävällinen tallin väki on aina valmis auttamaan ja opastamaan ratsastajia tallin hevosten kanssa!