Esittely

Teijan majoitus ja maastotalli, tutummin Teijan Talli, on vuonna 2000 aloittanut, Roukalahdella Pohjois-Karjalassa sijaitseva talli, joka tarjoaa ympärivuotisesti pääasiassa maastoratsastusta ja sopimuksen mukaan myös kenttätunteja. Toimintaamme kuuluvat myös lännenratsastuksen alkeistunnit sekä luonnollisen hevostaidon opetus. Rentouttavana luontomatkailun muotona maastoratsastus antaa sinulle mahdollisuuden kehittyä ratsastajana vaihtelevissa ympäristöissä sekä harjoittaa yhteistyötaitojasi hevosen kanssa luonnon keskellä liikuttaessa. Olitpa meille ensimmäistä kertaa saapuva ratsastaja tai pitkäaikainen vakiokävijä, sinut lämpimästi tervetulleeksi toivottavat lauma ystävällisiä maastoratsuja, sekä iloinen ja avulias tallihenkilökuntamme!

Tallimme on maastopainotteinen ja näin ollen myös hevoset ovat ensisijaisesti koulutettu maastoratsastuskäyttöön. Meiltä et löydä korkeasti koulutettuja puoliverisiä, vaan lauman varmajalkaisia ja rauhallisia kylmäverirotuisia hevosia, jotka soveltuvat erinomaisesti liikkumaan suomalaisissa maasto-olosuhteissa. Tallilla asuu tällä hetkellä kahdeksan hevosta, joista kuusi on tuntikäytössä. Suurin osa hevosista edustaa rodultaan suomenhevosta. Asiakaskäytössä olevat hevosemme ovat peruskoulutettuja ja luonteeltaan tottelevaisia ja helppoja käsitellä. Ne kunnioittavat ihmistä sekä tekevät mielellään yhteistyötä ratsastajan kanssa. Tallimme hevosystävälliset ja lajinmukaiset arvot näkyvät arjessamme vahvasti. Kaikki hevosemme ovat tärkeitä ja rakastettuja harrastuskumppaneita, terveitä ja hyvin hoidettuja.

Idyllisessä maalaismaisemassa sijaitseva vuonna 2008 remontoitu 9-karsinainen avara talli, jonka yhteydestä löytyvät myös tilava, lämmin satulahuone, toimistotilat sekä sisä-wc. Tallitilat ja niiden yleisilmeen pidämme siistissä järjestyksessä. Asiakkaille on lisäksi käytössä talvilämmin, vuonna 2005 rakennettu tallitupa, joka on myös 2-3 hengen majoitusmahdollinen. Kesällä 2015 avautuivat käyttöön myös täysin remontoitu tallin ylinen, joka toimii loistavasti vaikkapa kurssi- tai kokoustilana.

Tallin lähimaastot ovat rauhallisia ja muuta liikennettä on vähäisesti. Ne soveltuvat maastoratsastukseen erinomaisesti ja eri pituisia ja -tasoisia reittejä on monipuolisesti. Tallin välittömässä läheisyydessä käytössä on aidattu, hiekkapohjainen 45m x 30m kokoinen kenttä. Luonnollisen hevostaidon opetukseen käytössä on tilava pyöröaitaus.

Talli tarjoaa lisäksi pienimuotoisesti karsinapaikkojen vuokrausta omatoimisille, täysikäisille omistajille, ratsukoulutetuille ja hyväkäytöksisille ruunille tai tammoille. Tällä hetkellä tallilla on kaksi karsinapaikkaa auki, joita voi tiedustella suoraan puhelimitse.

Teemme yhteistyötä lähialueella toimivien Päivilän sanktuarin säätiön sekä kahvila-konditoria Mocan kanssa. Tutustu Päivilän sanktuarin tarjontaan, kuten metsäjoogaan, tai vieraile paikan päällä tulevan kesän avoimien ovien päivillä! Poikkea myös ratsastusretkesi päätteeksi Liperin keskustassa kahville nauttimaan Mocan monipuolisista herkuista!

Historiaa

Teijan majoitus ja maastotalli, ja tilanimeltään Heikkilän tila, on kolmannen polven sukutila. Nykyisen isäntäväen ensimmäinen hevonen tuli taloon jo parikymmentä vuotta sitten, vuonna 1993. Hevosia tiluksilla on kuitenkin ollut jo vuosikymmeniä sitten, jotka palvelivat silloisen maanviljelyn työhevosina. Pääelinkeino tilalla onkin edelleen maanviljely. Tila keskittyi lypsylehmiin vuoteen 2007 asti, jonka jälkeen navettatilat remontoitiin uudeksi tallirakennukseksi. Tilaa ympäröivät maastot soveltuvat erinomaisesti maastoratsastukseen, ja ne antoivatkin kipinän ratsastustalliyrityksen perustamiseen. Teijan Talli aloitti varsinaisen asiakasratsastustoimintansa vuonna 2000, jolloin toimintaan kuuluivat ratsastustuntien lisäksi myös pidemmät vaellukset ratsain. 15 vuoden aikana ehdittiin järjestää myös leirejä ja kursseja yli kymmenen kesän ajan. Sittemmin toimintamme on keskittynyt lyhyempiin maastoretkiin, jotka ovatkin säilyttäneet kysyntänsä ajan saatossa. Vuosien kuluessa myös hevosten määrä on vaihdellut, ja viiden hevosen lauma on kasvanut nykyiseen kahdeksaan asukkaaseen, joista tällä hetkellä kuusi on tallin omia.

Henkilökunta

Teijan Tallia eli Heikkilän tilaa isännöivät Pertti ja Teija Böök. Perheeseen kuuluu myös heidän tyttärensä Camilla. Palkattuja työntekijöitä tilalla ei ole. Tilan isäntä, Pertti, huolehtii pääasiassa tilan maanviljelystä ja emäntä, Teija, vastaa ratsastustallitoiminnasta. Hänen elämäänsä hevoset ovat kuuluneet aina. Tiedot ja taidot on hankittu myös erilaisilta kursseilta sekä itsenäisesti opiskellen. Eniten kuitenkin ovat opettaneet hevoset, joskus kantapäänkin kautta. Teija huomioi jokaisen ratsastajan aina yksilöllisesti ja hänen opetuksensa kulmakiviä ovat oikeaoppinen istunta ja apujen anto. Tärkeää hänelle on, että ratsastaja hallitsee ratsastuksen kunnolla perusteet ennen vaativampiin harjoituksiin siirtymistä.

Isäntäväkeä avustavat tallin arjessa maastotuntien lenkinvetäjät, joilta löytyy takaa vuosien kokemus tallin hevosista sekä toiminnasta. Koska tallin ilmapiiri halutaan pitää rauhallisena ja ratsastajat saavat itse osallistua hevosen hoitoon ennen ja jälkeen ratsastustunnin, tallin hevosilla ei ole erillisiä hoitajia. Asiakasystävällinen tallin väki on aina valmis auttamaan ja opastamaan ratsastajia tallin hevosten kanssa!